Бавовняне масло: користь і шкода

Рослинних олій багато, але з ними звично асоціюють лише основні — соняшникова, оливкова, кукурудзяна. Проте існують й інші, менш поширені види, які слід обов’язково спробувати одного разу, щоб оцінити їх унікальні властивості. До однієї з таких маловідомих рослинних олій відноситься бавовняна олія. Назва походить від самої рослини, з якої добувається олія, — Бавовнику сімейства мальв. У повсякденному житті його усі знають, як бавовну.

Для виробництва олії використовується тільки насіння бавовнику, що містить не більше 25% олії у своєму складі, а пресуванням витягнути вдається лише 18%. Проте виробництво олії з бавовнику не можна назвати нерентабельним, оскільки фактично його отримують з відходів, основного напряму переробки бавовни — текстильної промисловості. Отже, відокремивши насіння від линта, бавовняного пуху, їх розплющують на вальцях, прогрівають в духових шафах до 220 градусів, і потім віджимають олію пресами.
В асортименті можна зустріти олію різного кольору. Темні відтінки властиві нерафінованій, бавовняній олії, яка не використовується в харчових, лікувальних і косметологічних цілях, оскільки містить шкідливі речовини. Нерафінована олія дешевша, вона використовується в основному для виробництва оливи, господарського мила, рослинного стеарину. Рафінована олія проходить додаткове очищення, після чого придбаває світлий відтінок.
Вона практично позбавлена запаху, що робить її ідеальною для кулінарії і основ парфумерованих косметичних засобів. Також вона входить до складу маргарину і змішаних рослинних олій. Незважаючи на екзотичність бавовняної олії, в наших широтах, вона досить популярна на своїй батьківщині, в Середній Азії, де використовується так само всюди, як соняшникова.
Хімічний склад бавовняної олії трохи відрізняється залежно від сорту і місця зростання бавовнику. Біля 60 % складають фітостероли, і ще 30 % токофероли. До складу жирних кислот входить стеаринова, арахідонова, пальмінінова, міристинова, олеїнова і лінолева кислоти.

Користь бавовняної олії

Бавовняне масло: користь і шкода

Помилково вважати, що бавовняна олія придатна тільки в кулінарії, за відсутністю кращих варіантів. Уважно вивчивши її склад, можна дізнатися багато цікавого про бавовняну олію: користь і шкода її компонентів і зумовлює його застосування в інших сферах.

  • Фітостероли, якими така багата бавовняна олія, мають властивість зменшувати всмоктування холестерину стінками кишечника, що призводить до зменшення його відкладення на стінках судин.
  • Рослинні стероли здатні знизити концентрацію «поганого» холестерину в організмі на 15%. При цьому знижується ризик інфаркту міокарду, онкологічних захворювань і атеросклерозу.
  • Ненасичені жирні кислоти — арахідонова, пальмінінова, лінолева, — відносяться до вітаміноподібних жиророзчинних речовин, постарій назві збиральним терміном — вітамін F. Вони мають виражений антигістамінний і протизапальний ефект, відновлюють імунітет організму, проявляють рано загоюючі властивості. У комплексі з вітаміном D вони сприяють кращому засвоєнню кальцію і фосфору, що необхідно для формування кісткової тканини.
    Показанням до застосування вітаміну F, що міститься у бавовняній олії, являються цукровий діабет, алергічні і аутоіммунні запальні захворювання, екзема і дерматози.
  • Ненасичені жирні кислоти, роблять олію бавовнику цінним компонентом в косметології. Вони беруть участь в утворенні організмом церамідів. Бавовняна олія використовується, як для основ домашніх кремів, бальзамів і масок, так і в чистому вигляді, адже вона здатна впоратися з багатьма проблемами шкіри та її сухістю, покращує її структуру і робить еластичнішою. Бавовняна олія — кращий транспортувальник для інших корисних речовин в косметології, наприклад, ефірних олій.
    Завдяки його швидкому поглинанню, активні речовини швидше потрапляють до глибоких шарів шкіри.
  • Високий вміст вітаміну Е (99 мг/100 г) обумовлює хороші антиоксидантні і імуномоделюючі властивості бавовняної олії. Вітамін Е, або Токоферол, перешкоджає ранньому старінню організму, його недолік негативно позначається на нервовій системі. Проте слід з обережністю відноситися до неконтрольованого застосування її в чистому вигляді, оскільки надлишок її, також, небезпечний. Тому найбільш збалансоване застосування забезпечується рослинними оліями, серед яких лідирує і бавовняна.
  • Для людей, що страждають алергічними реакціями на горіхову олію, олія бавовнику може стати ідеальною його заміною.

Бавовняна олія: шкода і протипоказання

Бавовняне масло: користь і шкода

Немає продуктів, що не мають протипоказань, зважаючи на можливі алергічні реакції на який-небудь з компонентів. Стосується, це і бавовняної олії. Окрім цього, слід уважно віднестися до вибору олії : вживати в побутових і лікувальних цілях можна тільки рафіновану, яку, окрім етикеток, можна визначити по світлому відтінку. У складі нерафінованої олії бавовнику є присутнім госипол — пігмент, що надає сирій олії характерний бурий колір.
Госипол пригнічує сперматогенез і може привести до порушень репродуктивної функції, блокує активність ферментів, що беруть участь в метаболізмі організму. І хоча нині в госиполі виявлена активна протипухлинна дія, вивчення цієї речовини, ще не закінчено.
Можливо, в майбутньому госипол бавовнику стане панацеєю від невиліковних недуг, але сьогодні до нього слід відноситися з обережністю, тому що випадкове перевищення максимально допустимої дози здатне привести до важких отруєнь та до летального кінця. Госипол відокремлюється в процесі рафінування бавовняної олії, тому в очищеному виді олія нешкідлива.

 

Поділіться з друзями в соціальних мережах!