Бергамот: користь і шкода

Для більшості людей бергамот асоціюється з чаєм. Але якщо запитати їх, як вони собі уявляють цю рослину, лише деякі знайдуться, що відповісти. Бергамот відноситься до роду цитрусових. Тому і зовнішнім виглядом плода рослина нагадує лимон, тільки має грушоподібну форму. Бергамот не поширений в дикому середовищі, культивується переважно на великих ділянках північного узбережжя Італії, і в меншому обсязі — в Бразилії та Аргентині.

Спосіб селекції його як виду достеменно не відомий. Вважається, що його назва йде корінням до італійського містечка Бергамо, поблизу якого розташовані найстаріші його плантації.

Бергамот: користь і шкода

Первинним напрямком використання бергамоту було виробництво ефірної олії, яким, як і всі цитрусові, рослина дуже багата. Французи освіжали нею аромати духів, італійці створили на її основі одеколон, а німецькі медики ще в XVII столітті помітили і почали активно використовувати і її лікувальні властивості. Щоб переконатися, що рослина придатна не тільки для ароматизації чаю і парфумерних композицій, слід глибше пізнати бергамот: користь і шкода цього цитруса відкриє більше можливостей для його застосування.

Склад бергамоту

Ефірна олія бергамоту проводиться не тільки з плодів. Під прес відправляються і квітки, і гілочки з листям. Але найбільший вміст масла якраз в шкірці, її вихід становить до 3%. Листя менш продуктивні, з них можна витягти не більше 0,35% олії. Отримують продукт методом холодного пресування. Бергамотна олія володіє високою тягучкістю, має колір хакі і свіжий цитрусовий аромат.

Основний склад бергамотного масла представлений терпеноїдами (ліналілацетат, ліналол, нерол, терпінеол, цитраль, лімонен та ін.), Які і обумовлюють його специфічний запах.

Корисні властивості бергамоту

 

Корисні властивості бергамоту

Корисні властивості бергамота відомі не одне століття. Ще до того як було налагоджено виробництво ефірної олії, виявили антисептичні властивості рослини. У часи відсутності антибіотиків з бергамота готували знезаражувальні та ранозагоювальні бальзами, а часом використовували і свіжі плоди, накладаючи їх зрізи на рани і пошкодження щоб уникнути розвитку серйозних інфекцій. В даний час довіра до цієї властивості бергамота не дискредитована: його ефірна олія успішно застосовують при лікуванні дерматологічних захворювань і для зняття запалення від укусів комах.

Висока ефективність олії бергамоту в комплексному лікуванні хвороб сечостатевої системи — молочниці, уретриту і циститу. При перших ознаках захворювання можна запобігти поширенню інфекції за допомогою додавання у ванни або розчини для підмивання бергамотного масла. Максимальна концентрація масла не повинна перевищувати 1 краплю на 20 л води.

У сезони, позбавлені сонячного світла, коли різко падає вироблення серотоніну, а разом з тим і настрій, бергамот приходить на допомогу в будь-якому зі своїх видів. Чай з бергамотом, ароматизована ванна або просто інгаляція викличуть відчуття гармонії і повернуть психологічну рівновагу, оскільки леткі речовини ефірної олії, подразнюючи слизову носа, передають прямий сигнал в гіпоталамус, який регулює психоендокріну діяльність організму. Психологи радять вдихати аромат бергамота перед відповідальними заходами для стимуляції комунікабельності та розумової гнучкості.

При перевтомі, вираженій головними болями, допоможе розтирання шиї і трапецієподібних м’язів будь-яким масажним маслом з додаванням 3-5 крапель бергамотної олії на 10 мл основі.

При застуді та ГРВІ бергамот здатний нормалізувати температуру і зняти запалення слизової носоглотки і носових пазух. Для цього будуть ефективними інгаляції в пропорції 2-3 краплі його ефірного масла на 1 л окропу. Вдихання парів протягом 5-10 хвилин суттєво полегшить стан хворого.

Бергамот також відноситься до афродизіаків, покращуючи статеву функцію і сприяючи більшому еротичному самовираженню.

Чим шкідливий бергамот

IFRA, організація, яка розробляє санітарні норми в косметології, обмежила використання олії бергамоту для виробництва засобів для шкіри, яка піддається сонячному опроміненню. Про що це говорить? Про те, що застосовуючи бергамотну олію зовнішньо, слід уникати подальшого виходу під відкрите сонце і відвідування солярію. Збережені на шкірі, компоненти олії здатні викликати її пігментацію.

Продукти на основі бергамоту і ароматерапія його ефірним маслом протипоказані дітям до 12 років. Але й дорослим слід поставитися до бергамоту з обережністю в період прийому антибіотиків, оскільки ефірні масла мають властивість посилювати їх дію, а також під час вагітності та при наявності алергічних реакцій на цитрусові.

Слід пам’ятати, що ефірна олія бергамота в чистому вигляді здатна викликати подразнення шкіри або опік слизових. Його слід застосовувати тільки розбавленим згідно з інструкціями.