Властивості та застосування олії фіалки

Фіалка, віола, братки — ця квітка відома багатьом. Її люблять за неповторну красу пелюсток різного кольору. Але не лише цим славитися віола. З неї отримують ефірну олію, яка має багато лікувальних властивостей і тонкий аромат. Фіалка у багатьох народів вважалася священною рослиною: символом родючості і захистом від злих духів. Сьогодні вона тішить око на клумбах і може принести користь у вигляді олії. Окрім цього, фіалка застосовується в парфумерній промисловості, в харчовій та кондитерській.

Що таке олія фіалки?

Сімейство фіалок налічує декілька сотень видів. Але не всі вони підходять для витяжки ефірної олії. В основному використовується пармська фіалка, фіалка Вікторія і фіалка запашна.

Властивості та застосування олії фіалки

Отримують олію методом екстракції за допомогою розчинника. Сировиною для отримання олії слугують або листя, або квітки.
Олія, отримана з листя, як правило, інтенсивного зеленого кольору і дуже в’язка. Олія з квіток — жовтувато-зелена рідина. У продажу найбільш частіше можна зустріти олію з листя квітки. З пелюсток дорожче і для домашнього використання її практично не знайти.

Щоб отримати близько літра олії потрібно тонну і більше листя. Оскільки вона екстрагується розчинником (в основному з використанням петролейного ефіру), то швидше її можна назвати абсолютом, а не ефірною олією. Але її властивості схожі з дією ефірної олії.

Властивості олії фіалки.

Терапевтичні властивості будь-якої олії залежать в основному від її хімічного складу. Олія фіалки, отримана з квіток та листя, може відрізнятися по деяких складових, але загалом основними хімічними компонентами є:

  • Пармон;
  • Спирт гексилу;
  • Бензоловий спирт;
  • Іонон;
  • Кверцитин.
  • Ці складові надають олії наступні властивості:
  • Аналгетичні;
  • Протизапальні;
  • Антисептичні;
  • Сечогінні;
  • Відхаркувальні;
  • Стимулюючі;
  • Ранозагоювальні;
  • Послаблюючі.

Вона чудово підходить для вирішення багатьох проблем із здоров’ям. Має протизапальні та знеболюючі властивості, вона може полегшити головні болі, біль від артриту та інші форми і види болю.

Деякі аромо-терапевти вважають, що вона має позитивний вплив на лімфатичну систему, добре тонізує і заспокоює, знімає напруження, сприяє регенерації та загоєнню тканин, виводить з організму токсини і шлаки.
Покращує циркуляцію, її рекомендують застосовувати при синуситі, закладенності в горлі і вухах. Особливо корисна олія в зимовий період.

З емоційної точки зору вона допомагає привести в порядок нервову систему, роздратування, поліпшити сон і настрій, принести душевний спокій.

Антисептичні властивості особливо підходять для догляду за жирною шкірою, має вплив на капіляри і звужує пори.
Властивості олії, отриманої з листя, в основному такі, як і з пелюсток. Вони відрізняються тільки ароматом. Олія з квіток має солодкий, ніжний, з квітковими нотками аромат.
У олії з листя, він дещо «важчий», з вираженим трав’яним запахом і ледве уловимим квітковим.

Застосування олії фіалки.

Ефірну олію фіалки можна застосовувати для лікування і для догляду за собою. Її властивості дозволяють вирішити багато проблем. Ось деякі варіанти застосування олії в домашніх умовах.

Догляд за шкірою

Листя і квітки фіалок традиційно застосовувалися для догляду за шкірою. Вона особливо ефективна для жирної і сухої шкіри, здатна зняти запалення, заспокоїти та звузити пори. Вона може бути використана для лікування вугрів і прищів, і вважається безпечною олією.

Запальні процеси

Спектр застосування цієї олії дуже широкий і може допомогти впоратися з різними проблемами, викликаними запаленнями. Оскільки вона містить компоненти, які мають протизапальні властивості, її можна використовувати при болях, викликаних ревматизмом, артритом, запаленням м’язів та суглобів.

Вона покращує і стимулює циркуляцію крові в м’язах, знімаючи біль і запалення. Перед застосуванням її обов’язково потрібно розбавити олією-носієм, причому у великих концентраціях в порівнянні з деякими іншими оліями. Олія солодкого мигдалу, жожоба, кокосова олія чудово підійдуть для створення домашньої масажної олії.

Головні болі і стрес

Олія фіалки має заспокійливі та розслаблюючі властивості. Аромо-терапевти рекомендують застосовувати її при головному болі, мігрені, запамороченнях, занепокоєнні, тривожності, нервовому виснаженні.
Вона може стати реальною та натуральною допомогою замість фармацевтичних препаратів, які мають багато побічних ефектів. До того ж, вона не викликає звикання.

Простудні захворювання

Олію можна застосовувати при неприємних симптомах застуди, таких як нежить, закладеність бронхів, біль в горлі. Вона має відхаркувальні властивості і поліпшить відходження мокроти та зніме симптоми закладеного носа.
Олією можна ароматизувати кімнату хворого або застосовувати в інгаляціях. Досить просто нанести декілька крапель на серветку і залишити в узголів’ї ліжка на ніч. Парові інгаляції мають ще один бонус — очистяться пори шкіри обличчя.

При безсонн

Досить багато є ефірних олій, які допоможуть впоратися з безсонням. Олія фіалки входить до їх переліку. Декілька крапель, нанесених на серветку і залишену в узголів’ї ліжка, допоможуть впоратися з такою проблемою.

У парфумерії

Найпопулярніша олія в парфумах, отримана з квіток. Але і олія з листя застосовується для створення ароматів, які підійдуть як молодій дівчині, так і дорослій жінці. Вона додає певний шарм в квіткову ноту і часто є ключовим компонентом елітних парфумів.

Властивості та застосування олії фіалки

З якими оліями поєднується?

Олію фіалки часто використовують для фіксації інших ароматів. Ця властивість використовується не лише при створенні парфумів, але і в миловарінні та інших областях косметології.
Вона добре поєднується з багатьма квітковими оліями:

  • Туберози;
  • Троянди;
  • Лаванди;
  • Герані;
  • Жасмину;
  • Ладану;
  • Сандалового дерева.
  • З цитрусовими оліями:
  • Лимона;
  • Апельсина;
  • Грейпфрута.
  • Можна поєднувати її з оліями м’яти і кмину.

Як застосовувати олію фіалки?

Як і будь-яку іншу ефірну олію, цю олію можна використати різними способами залежно від того, який ефект і що хочете отримати.
Її можна:

  • Вдихати, крапнувши краплю олії на серветку;
  • Додати в аромалампу;
  • У інгаляції;
  • Нанести на шкіру, заздалегідь розбавивши у базовій олії;
  • Додати в мило та інші косметичні засоби.

Ті, хто страждає від артриту або інших хронічних болей, можуть застосовувати олію місцево на уражені ділянки, розбавивши олією-носієм. Такий масаж з олією допоможе зняти біль, зменшити запалення та набряк. Можна таким чином застосовувати її від синяків або розтягувань.

Для масажної олії додайте 5-6 крапель ефірної олії фіалки на 10 мл базової олії.
При сухій шкірі додайте декілька крапель олії фіалки в арганову олію або виноградної кісточки, вітамін Е. Така суміш добре зволожує суху шкіру. Можна використати її при екземі, псоріазі або вуграх.
При сухій шкірі можна у свій крем додати на 50 грам:

  • Олію фіалки — 1 краплю;
  • Олію троянди — 2 краплі;
  • Олію насіння моркви — 2 краплі;
  • Олію ісопу — 2 краплі;
  • Олію ванілі — 1 краплю.

Застосовуйте такий крем 4 рази на тиждень.
Домашній лосьйон для догляду за жирною шкірою можна зробити по цьому рецепту. На 2 столових ложки базової олії додати:

  • Ефірну олію петрушки — 6 крапель;
  • Абсолют фіалки — 2 краплі.

В якості базової олії підійде арганова олія, олія зародків пшениці, олія бораго або суміш цих олій.
Лосьйон можна використати у вигляді масок, змочивши серветку і наносити на обличчя на 10 хвилин.

Протипоказання.

Олія фіалки, а вірніше абсолют, вважається м’якою по своїй дії, яка нетоксична і не викликає сенсибілізації. Але все таки при її використанні потрібно мати певну обережність.

  • Як і багато ефірних олій, її не можна вживати внутрішньо;
  • Перед нанесенням олії на шкіру, обов’язково потрібно розбавити базовою олією;
  • Перед початком застосування важливо переконатися, що у вас немає алергії на неї. Для цього спочатку зробіть тест на невеликій ділянці шкіри і переконайтеся, що ваш організм добре сприймає її;
  • Не слід застосовувати його під час вагітності та годуванні грудьми;
  • Не можна застосовувати для маленьких дітей.

Завжди потрібно пам’ятати, що це не натуральна ефірна олія, а абсолют і екстрагується за допомогою розчинників.